Strona główna forum
Forum
Mechanika

[E39] Nie odpala, raz działa na LPG, raz na PB

Sprawy dotyczące tylko BMW serii 5-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Przemo82cs

Posty: 67
Dołączył(a): 2012-04-07, 19:12
Lokalizacja: wielkopolska

[E39] Nie odpala, raz działa na LPG, raz na PB

Postprzez Przemo82cs » 2019-05-08, 17:20

Witam koledzy,

w zasadzie miałem napisać w tym tygodniu innego posta, pożegnalnego, bo rozstaję się z moją wspaniałą E39 528iA. Życie pisze jednak swoje własne scenariusz i widać moja Berta nie chce trafić do nikogo nowego.

Problem, który się objawił nieco mnie zaskoczył, bo naprawdę dobrze znam swój samochód. Kilka dni temu jechałem sobie spokojnie 110 km/h na LPG. Nagle auto straciło moc, zjechałem więc, przełączyłem się na Pb, auto odpaliło bez problemu i pojechałem dalej na Pb. Kilkukrotne próby przełączania na gaz utwierdziły mnie w tym, że najprawdopodobniej padł któryś z wtrysków gazowych. Już raz tak miałem. Niemal identyczne objawy. No nic, jeździłem zatem na Pb, zrobiłem tak dobre 220 km. Odpaliłem wczoraj, przejechałem 300m i dokładnie te same objawy, ale tym razem na Pb. Zatrzymałem się, auto odpala, pali nierówno chwilę pochodzi podskakując jak oszalałe, po czym gaśnie.

Spróbowałem zatem awaryjnego odpalenia na LPG i ku mojemu zaskoczeniu odpalił na dotyk. Po przełączeniu na Pb chwilę pochodził dławiąc się i zdechł. Dziś chciałem podjechać do gazownika, podejrzewając że może wtrysk gazu wiesza się on/off i to powoduje problem. Zanim jednak to zrobiłem podłączyłem INPA. Brak błędów.

Samochód pochodził dziś chwilę na LPG (uruchomiłem awaryjnie na LPG) po czym zgasł w identyczny sposób jak robił to na PB. Komputer - brak błędów, wszystko w normie, korekcje wtrysków gazowych i benzynowych podczas działania OK. Na Pb to samo, chwilę pochodził i dupa.

Próba odpalenia na LPG - nie działa. Odłączyłem gaz z tyłu auta, na butli, próba odpalenia na PB - działa. Przez półtora minuty wszystko idealnie. Następnie to samo, purtanie, skakanie i silnik zdycha. Teraz zarówno na LPG jak i na PB próbuje zaskoczyć, raz po raz zaskoczy, próbuje wejść powyżej 1500 obr i dupa.

Co zrobiłem: odłączyłem przepływkę, dalej to samo. Odpiąłem kompa gazowego - bez zmian, sprawdziłem INPą to co trzeba - brak błędów i nic niepokojącego nie znalazłem. EWS - gdyby padł to nie było by takich objawów, że jadę autem i nagle zdycha, albo jeżdżę raz na Pb, raz na LPG i działa wybiórczo, ale idealnie na różnych paliwach, albo nie działa wcale. Świece wymieniane rok temu na platynowe, przebieg na nich może z 12 tysięcy. Na poprzednich zrobiłem prawie 15 i przy wymianie nie nosiły śladów uszkodzeń. Dolot szczelny. EWS nie wywalił błędów, INPA złapała tylko odpięty MAF, po wykasowaniu nadal brak błędów.

Cewka? Któraś świeca? Wtedy działałby jak traktor, ale nie gasł. I dlaczego raz działa na jednym paliwie, a potem na drugim? Zaznaczam, że samochód jest naprawdę w doskonałej kondycji, bardzo zadbany i zawsze dobrze utrzymywany. Nie potrafię w żaden sposób zdiagnozować.

Skończyły mi się pomysły, chętnie wysłucham Waszych. Pytajcie o wszystko.
A do mojego Touringa założyłem DSP z Hertzami! Ha! ;)

roberto-bmw

Imię: Robert
Posty: 629
Dołączył(a): 2009-04-16, 21:15
Lokalizacja: Aleksandrów Kuj. CAL

Moje BMW: E39 530d 03.1999

Re: [E39] Nie odpala, raz działa na LPG, raz na PB

Postprzez roberto-bmw » 2019-05-20, 00:07

Wygląda mi to na przepustnice tylko dziwi mnie brak błędów .
(OO==[][]==OO)


Powrót do strony głównej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości