Strona główna forum
Forum
Elektryka, Elektronika, Audio & Video

[E60] nie gasną światła postojowe

Elektryka w waszych piątkach czyli wszystko co dotyczy sprzętu grającego, alarmów, nawigacji, TV w samochodzie itp.
Avatar użytkownika
Silent_bb

Posty: 230
Dołączył(a): 2011-05-06, 12:05
Lokalizacja: k/Ostrołęki

Moje BMW: e60 535d
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=66882

[E60] nie gasną światła postojowe

Postprzez Silent_bb » 2019-02-12, 11:52

Od kliku dniu mam dziwny problem.

Pojechałem na miasto i wszystko było w porządku. Kilka razu wysiadałem i wsiadałem do samochodu.

Później czekałem na żonę, zgasiłem silnik ale nie otwierałem drzwi ani nie wyjmowałem kluczyka ze stacyjki.
Nie wiem czy w każdym jest tak samo ale mając ustawione światła na "auto" po wyłączeniu zapłonu i wyjęciu kluczyka światła postojowe świecą się do momentu otwarcia drzwi.

Jakiś czas później odpaliłem samochód i ruszyłem do domu.
Zauważyłem, że pomimo opcji "auto" nie świeci się zielona dioda na przełączniku i nie działa asystent świateł drogowych i przestało działać doświetlanie zakrętów.

Po powrocie do domu zgasiłem samochód, wyjąłem kluczyk i wysiadłem. Światła postojowe nie zgasły w chwili otwarcia drzwi.
Próbowałem kilkukrotnie ruszać przełącznikiem świateł. Co ciekawe, jeśli próbuję włączyć jedną stronę manetką od kierunków to wtedy wyłącza jedną stronę a druga świeci.

Podłączyłem samochód pod komputer i w module świateł pojawia się błąd przełącznika świateł pozycja 1 i 2, oraz błąd potencjometru jakości, przełącznika przednich i tylnych świateł przeciwmgielnych.

Znajomy również ma E60 z dynamicznymi xenonami i światłami przeciwmgielnymi więc zamieniłem przełączniki. Jego nie działają w moim samochodzie natomiast moje bez problemu sterują u niego.

Jedyne co działa z całego przełącznika to guzik od włączania i wyłączania HUDa.

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, naładowałem akumulator, z wiadomych przyczyn odłączałem na noc klemę z akumulatora i niestety nic nie pomaga.
Wczoraj wymontowałem moduł świateł, ale nie widać na nim żadnych uszkodzeń.

Zamówiłem drugi moduł pasujący numerami do obecnie posiadanego.
Nic to nie zmieniło i w dalszym ciągu jest tak samo.

Wg moich pomiarów brakuje napięcia 5V (jest tylko 0,5V), które powinno iść do przełącznika świateł i centralka z tego powodu chodzi w trybie awaryjnym.
Sprawdziłem przewody i przejście jest odpowiednie.

Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną awarii?
Obrazek
Zobacz galerie mojej e39 530 DA M-Pakiet

Avatar użytkownika
Silent_bb

Posty: 230
Dołączył(a): 2011-05-06, 12:05
Lokalizacja: k/Ostrołęki

Moje BMW: e60 535d
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=66882

Re: [E60] nie gasną światła postojowe

Postprzez Silent_bb » 2019-02-28, 15:33

Na prawdę nikt nie ma żadnego pomysłu, ani nie spotkał się z podobnym problemem?
Obrazek
Zobacz galerie mojej e39 530 DA M-Pakiet

dav3

Posty: 23
Dołączył(a): 2014-06-04, 21:56

Re: [E60] nie gasną światła postojowe

Postprzez dav3 » 2019-03-03, 09:25

podmien modul swiatel od kolegi. obstawiam ze sie posypał

Avatar użytkownika
Silent_bb

Posty: 230
Dołączył(a): 2011-05-06, 12:05
Lokalizacja: k/Ostrołęki

Moje BMW: e60 535d
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=66882

Re: [E60] nie gasną światła postojowe

Postprzez Silent_bb » 2019-03-03, 10:18

Kolega ma inny moduł zupełnie.
Po za tym napisałem, że mam drugi moduł i sytuacja jest identyczna

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Zobacz galerie mojej e39 530 DA M-Pakiet

Avatar użytkownika
Harnaś

Imię: Krystian
Posty: 2330
Dołączył(a): 2008-12-07, 10:30
Lokalizacja: WPN/WD

Moje BMW: e39 ///m57d30 T
e39 m51d25->m57d30
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=51750

Re: [E60] nie gasną światła postojowe

Postprzez Harnaś » 2019-03-25, 15:37

Silent_bb
kojarzy mi się sytuacja gdzie znajomemu coś robili pod autem, i zgubili wkreta od oslon..
e60 530d..

u niego cały czas świeciły się światła do jazdy dziennej..

co się okazało?

dali innego wkreta (taki jak od Karton/Gipsu) a ze wkrecali w inserta to sie ladnie trzymało, trafili w wiazkę, i wszystko było ok poki izolacja kabla sie nie przetarła.. jak się przetarła to zwarcie do masy sie zrobiło i cały czas świeciły długie na 30%..
Przyjaciel Degustatora trunku Harnaś w puszce.

Timeless Ultimate Driving Machine
Obrazek

INPA/ISTA/Skalowanie zegarów e6X/e7X/e8X/e9X czasem i pixele ;)

Avatar użytkownika
Silent_bb

Posty: 230
Dołączył(a): 2011-05-06, 12:05
Lokalizacja: k/Ostrołęki

Moje BMW: e60 535d
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=66882

Re: [E60] nie gasną światła postojowe

Postprzez Silent_bb » 2019-03-25, 16:01

Udało mi się dojść do setna problemu i wyeliminować przyczynę.

Winowajcą całego zamieszania był przedni regulatory wysokości świateł.
Nie wiem czy dostał jakiegoś zwarcia czy ogólnie wziął i padł.

W akcie desperacji podłączyłem kompa i sprawdzałem kolejno każdy parametr w module świateł.
Zauważyłem, że napięcie czujników poziomu na obu osiach wynosiło 0,1 V gdzie powinno oscylować w okolicy 2 V.
Dobrałem się do czujnika i w momencie odłączenia wtyczki światła zgasły.
Wymieniłem wyłącznie przedni czujnik i od tej pory jest spokój. Na obu czujnikach pojawiają się prawidłowe wartości i wszystko wróciło do normy.

Co ciekawe do przedniego czujnika idą 3 przewody a do tylnego chyba 5 z tego co na szybko udało mi się zobaczyć.
Obrazek
Zobacz galerie mojej e39 530 DA M-Pakiet


Powrót do strony głównej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości