Strona główna forum
Forum
Elektryka, Elektronika, Audio & Video

[e34] zegary z M5 do 540iA

Elektryka w waszych piątkach czyli wszystko co dotyczy sprzętu grającego, alarmów, nawigacji, TV w samochodzie itp.
Vitek_Słupsk

Posty: 1123
Dołączył(a): 2009-11-11, 20:27
Lokalizacja: Prenzlau

[e34] zegary z M5 do 540iA

Postprzez Vitek_Słupsk » 2010-01-20, 20:08

a więc szukam i szukam na forum i nie mogę znaleźć, więc zakładam temat.
chodzi mi o to czy jest możliwość założenia zegarów z M5 do 540i w automacie, podoba mi się wskaźnik temperatury oleju zamiast ekonomizera i chciałbym takie coś u siebie, o ile w e30 trzeba było tylko puścić 3 kable i wiso oki chodziło o tyle w e34 się nie orientuje, może ktoś z was zakładał takie zegary i może wie jak to zrobić. i jeszcze jedno pytanie czy licznik nie będzie oszukiwał?? tak samo obrotościomierz?? w e30 wiem że wystarczyło podmienić jedna kostkę i wsio było ok, jak jest z e34??

Avatar użytkownika
maciekpkow

Posty: 15933
Dołączył(a): 2007-08-21, 20:07
Lokalizacja: Pruszków

Moje BMW: E60 535d M-pak Le Mans blue
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=44915
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=23&t=60855
BYŁA 540: http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=10983

Postprzez maciekpkow » 2010-01-20, 20:19

nie wiem jak w e34 ale w 3e9 jest dużo danych zapisanych do konkretnego auta, wyposażenie, przebieg, inspekcje, czy nie trzeba po przekładce programować :?
Zdrowaś muzo, bitów pełna, bas jest z Tobą;
błogosławionaś ty między gatunkami i błogosławiony owoc żywota twojego,
DJ. Święta Techniawo, Matko Rave'u, graj nade nami głuchymi,
teraz i w godzinę chill-outu naszego.
MAYDAY
Obrazek
Obrazek

Avatar użytkownika
dray

Posty: 4510
Dołączył(a): 2007-11-24, 17:53
Lokalizacja: Polska

Postprzez dray » 2010-01-20, 20:30

Dowiem się na poniedziałek szczegółowo. Na pewno nie jest to takie proste. Z tego co pamiętam trzeba przeprogramować licznik z M5 do V8, kupić czujnik temperatury oleju i adapter żeby go zamontować. Znam człowieka który robi takie rzeczy.

Avatar użytkownika
sybir

Posty: 3531
Dołączył(a): 2007-08-18, 10:17
Lokalizacja: ze wsi

Moje BMW: 320iA 330xi MCC 450

Postprzez sybir » 2010-01-20, 20:40

dray napisał(a):trzeba przeprogramować licznik z M5 do V8, kupić czujnik temperatury oleju

U mnie tak dokładnie było.
sie ma

supersey

Posty: 33
Dołączył(a): 2010-01-09, 08:18
Lokalizacja: Poznan

Postprzez supersey » 2010-01-20, 20:47

Mam podobne pytanie czy licznik od M5 mozna zamontowac do e34 M30b35 jesli tak to co musze przerobic ?
Bylo e32 735i 1988 ,e34 520 1991 , e36 320 coupe 1993 ,e32 735iL 1988 ,e32 730 v8 1994 , e32 730 v8 1992 teraz jest e34 535i 1988 :)

Avatar użytkownika
dray

Posty: 4510
Dołączył(a): 2007-11-24, 17:53
Lokalizacja: Polska

Postprzez dray » 2010-01-20, 20:52

To samo co napisałem wyżej.

Avatar użytkownika
maciekpkow

Posty: 15933
Dołączył(a): 2007-08-21, 20:07
Lokalizacja: Pruszków

Moje BMW: E60 535d M-pak Le Mans blue
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=44915
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=23&t=60855
BYŁA 540: http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=10983

Postprzez maciekpkow » 2010-01-20, 21:10

supersey napisał(a):e34 M30b35


dray napisał(a):To samo co napisałem wyżej.


pół litra różnicy albo tyle się należy ;)
Zdrowaś muzo, bitów pełna, bas jest z Tobą;
błogosławionaś ty między gatunkami i błogosławiony owoc żywota twojego,
DJ. Święta Techniawo, Matko Rave'u, graj nade nami głuchymi,
teraz i w godzinę chill-outu naszego.
MAYDAY
Obrazek
Obrazek

Vitek_Słupsk

Posty: 1123
Dołączył(a): 2009-11-11, 20:27
Lokalizacja: Prenzlau

Postprzez Vitek_Słupsk » 2010-01-20, 21:19

dray napisał(a):Dowiem się na poniedziałek szczegółowo. Znam człowieka który robi takie rzeczy.


jak byś się dowiedział i dał mi znać co i jak i jakie koszta to byłbym wdzięczny.

Cobretti

Posty: 1942
Dołączył(a): 2008-04-25, 13:31
Lokalizacja: Swinemünde

Postprzez Cobretti » 2010-01-20, 21:20

a niema różnicy że m5 to 6 garów a 540i to 8 garów?

Danich

Posty: 2348
Dołączył(a): 2008-01-26, 16:28
Lokalizacja: kuj-pom

Moje BMW: e39 535i V8

Postprzez Danich » 2010-01-20, 21:26

Cobretti napisał(a):6 garów a 540i to 8 garów?


ilość cylindrów w tym przypadku
uważam że niema najmniejszego wpływu
były e30 2.0/ e34 2.0/ e34 2.5/ e34 3.5/ e30 1.6/e36coupe obecna e39 535

Avatar użytkownika
witboy

Posty: 1870
Dołączył(a): 2009-10-02, 12:21
Lokalizacja: płock

Postprzez witboy » 2010-01-20, 21:33

otoz ma obrotomierz bedzie przeklamywal z racji iz bierze sygnal z cewki i tu ma 6 garow a tu 8 wiec roznica jest dosc ciekawa w sumie jakby nie bylo to 2 garki ale to az 2 garki.... jednym slowem... bedzie obrotomierz przeklamywac
e34, kleklekleklekle puffffff i czornooooo

http://www.youtube.com/watch?v=9Mh39Qcl ... re=related -> krol jest tylko jeden...

Cobretti

Posty: 1942
Dołączył(a): 2008-04-25, 13:31
Lokalizacja: Swinemünde

Postprzez Cobretti » 2010-01-20, 21:39

ale np ten z m5 do sześcio-cylindrówki będzie pasował bez przeróbek? mam na myśli 2,5 czy tam 3,0 r6 lub 3,5 r6?
chodzi mi o budzik z tej starszej wersji 3.6

Avatar użytkownika
sybir

Posty: 3531
Dołączył(a): 2007-08-18, 10:17
Lokalizacja: ze wsi

Moje BMW: 320iA 330xi MCC 450

Postprzez sybir » 2010-01-20, 21:44

Przeprogramowanie zegarów spowodowało zniknięcie problemu
z przekłamywaniem prędkościomierza i obrotomierza.
sie ma

Avatar użytkownika
luther

Posty: 21
Dołączył(a): 2011-07-03, 19:39
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez luther » 2012-08-02, 22:35

dray napisał(a):Dowiem się na poniedziałek szczegółowo. Na pewno nie jest to takie proste. Z tego co pamiętam trzeba przeprogramować licznik z M5 do V8, kupić czujnik temperatury oleju i adapter żeby go zamontować. Znam człowieka który robi takie rzeczy.

Odgrzeję starego kotleta. Gdzie/u kogo mogę dostać taki adapter? Konkretnie chodzi mi o wersję do m30b35.

Avatar użytkownika
Mystic888

Posty: 9337
Dołączył(a): 2010-09-10, 13:11
Lokalizacja: Żory Alko Team

Moje BMW: E61 535D + E39 Świntuch
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=32&t=10339

Postprzez Mystic888 » 2012-08-03, 08:01

W m30 zegary z M5 powinny dzialac prawidlowo. Czujnik wystarczy, ze wkrecisz w podstawe filtra oleju. Ori czujnik kolo 130zł (jak dobrze pamietam), ale mozesz kupic tez zamiennik za parenascie zlotych.

Następna strona

Powrót do strony głównej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników