Strona główna forum
Forum
Elektryka, Elektronika, Audio & Video

[e34] zegary z M5 do 540iA

Elektryka w waszych piątkach czyli wszystko co dotyczy sprzętu grającego, alarmów, nawigacji, TV w samochodzie itp.
Vitek_Słupsk

Posty: 1126
Dołączył(a): 2009-11-11, 20:27
Lokalizacja: Prenzlau

[e34] zegary z M5 do 540iA

Postprzez Vitek_Słupsk » 2010-01-20, 20:08

a więc szukam i szukam na forum i nie mogę znaleźć, więc zakładam temat.
chodzi mi o to czy jest możliwość założenia zegarów z M5 do 540i w automacie, podoba mi się wskaźnik temperatury oleju zamiast ekonomizera i chciałbym takie coś u siebie, o ile w e30 trzeba było tylko puścić 3 kable i wiso oki chodziło o tyle w e34 się nie orientuje, może ktoś z was zakładał takie zegary i może wie jak to zrobić. i jeszcze jedno pytanie czy licznik nie będzie oszukiwał?? tak samo obrotościomierz?? w e30 wiem że wystarczyło podmienić jedna kostkę i wsio było ok, jak jest z e34??

Avatar użytkownika
maciekpkow

Posty: 11225
Dołączył(a): 2007-08-21, 20:07
Lokalizacja: Pruszków

Moje BMW: E60 535d M-pak Le Mans blue
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=44915
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=23&t=35290
BYŁA 540: http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=10983

Postprzez maciekpkow » 2010-01-20, 20:19

nie wiem jak w e34 ale w 3e9 jest dużo danych zapisanych do konkretnego auta, wyposażenie, przebieg, inspekcje, czy nie trzeba po przekładce programować :?
Zdrowaś muzo, bitów pełna, bas jest z Tobą;
błogosławionaś ty między gatunkami i błogosławiony owoc żywota twojego,
DJ. Święta Techniawo, Matko Rave'u, graj nade nami głuchymi,
teraz i w godzinę chill-outu naszego.
Obrazek

Avatar użytkownika
dray

Posty: 3926
Dołączył(a): 2007-11-24, 17:53
Lokalizacja: Polska

Postprzez dray » 2010-01-20, 20:30

Dowiem się na poniedziałek szczegółowo. Na pewno nie jest to takie proste. Z tego co pamiętam trzeba przeprogramować licznik z M5 do V8, kupić czujnik temperatury oleju i adapter żeby go zamontować. Znam człowieka który robi takie rzeczy.
B10 V8 #282

Avatar użytkownika
sybir

Posty: 3444
Dołączył(a): 2007-08-18, 10:17
Lokalizacja: ze wsi

Moje BMW: 320iA 330xi MCC 450

Postprzez sybir » 2010-01-20, 20:40

dray napisał(a):trzeba przeprogramować licznik z M5 do V8, kupić czujnik temperatury oleju

U mnie tak dokładnie było.
sie ma

supersey

Posty: 33
Dołączył(a): 2010-01-09, 08:18
Lokalizacja: Poznan

Postprzez supersey » 2010-01-20, 20:47

Mam podobne pytanie czy licznik od M5 mozna zamontowac do e34 M30b35 jesli tak to co musze przerobic ?
Bylo e32 735i 1988 ,e34 520 1991 , e36 320 coupe 1993 ,e32 735iL 1988 ,e32 730 v8 1994 , e32 730 v8 1992 teraz jest e34 535i 1988 :)

Avatar użytkownika
dray

Posty: 3926
Dołączył(a): 2007-11-24, 17:53
Lokalizacja: Polska

Postprzez dray » 2010-01-20, 20:52

To samo co napisałem wyżej.
B10 V8 #282

Avatar użytkownika
maciekpkow

Posty: 11225
Dołączył(a): 2007-08-21, 20:07
Lokalizacja: Pruszków

Moje BMW: E60 535d M-pak Le Mans blue
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=44915
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=23&t=35290
BYŁA 540: http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=10983

Postprzez maciekpkow » 2010-01-20, 21:10

supersey napisał(a):e34 M30b35


dray napisał(a):To samo co napisałem wyżej.


pół litra różnicy albo tyle się należy ;)
Zdrowaś muzo, bitów pełna, bas jest z Tobą;
błogosławionaś ty między gatunkami i błogosławiony owoc żywota twojego,
DJ. Święta Techniawo, Matko Rave'u, graj nade nami głuchymi,
teraz i w godzinę chill-outu naszego.
Obrazek

Vitek_Słupsk

Posty: 1126
Dołączył(a): 2009-11-11, 20:27
Lokalizacja: Prenzlau

Postprzez Vitek_Słupsk » 2010-01-20, 21:19

dray napisał(a):Dowiem się na poniedziałek szczegółowo. Znam człowieka który robi takie rzeczy.


jak byś się dowiedział i dał mi znać co i jak i jakie koszta to byłbym wdzięczny.

Cobretti

Posty: 1944
Dołączył(a): 2008-04-25, 13:31
Lokalizacja: Swinemünde

Postprzez Cobretti » 2010-01-20, 21:20

a niema różnicy że m5 to 6 garów a 540i to 8 garów?

Danich

Posty: 2176
Dołączył(a): 2008-01-26, 16:28
Lokalizacja: kuj-pom

Postprzez Danich » 2010-01-20, 21:26

Cobretti napisał(a):6 garów a 540i to 8 garów?


ilość cylindrów w tym przypadku
uważam że niema najmniejszego wpływu
były e30 2.0/ e34 2.0/ e34 2.5/ e34 3.5/ e30 1.6...

Avatar użytkownika
witboy

Posty: 1870
Dołączył(a): 2009-10-02, 12:21
Lokalizacja: płock

Postprzez witboy » 2010-01-20, 21:33

otoz ma obrotomierz bedzie przeklamywal z racji iz bierze sygnal z cewki i tu ma 6 garow a tu 8 wiec roznica jest dosc ciekawa w sumie jakby nie bylo to 2 garki ale to az 2 garki.... jednym slowem... bedzie obrotomierz przeklamywac
e34, kleklekleklekle puffffff i czornooooo

http://www.youtube.com/watch?v=9Mh39Qcl ... re=related -> krol jest tylko jeden...

Cobretti

Posty: 1944
Dołączył(a): 2008-04-25, 13:31
Lokalizacja: Swinemünde

Postprzez Cobretti » 2010-01-20, 21:39

ale np ten z m5 do sześcio-cylindrówki będzie pasował bez przeróbek? mam na myśli 2,5 czy tam 3,0 r6 lub 3,5 r6?
chodzi mi o budzik z tej starszej wersji 3.6

Avatar użytkownika
sybir

Posty: 3444
Dołączył(a): 2007-08-18, 10:17
Lokalizacja: ze wsi

Moje BMW: 320iA 330xi MCC 450

Postprzez sybir » 2010-01-20, 21:44

Przeprogramowanie zegarów spowodowało zniknięcie problemu
z przekłamywaniem prędkościomierza i obrotomierza.
sie ma

Avatar użytkownika
luther

Posty: 23
Dołączył(a): 2011-07-03, 19:39
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez luther » 2012-08-02, 22:35

dray napisał(a):Dowiem się na poniedziałek szczegółowo. Na pewno nie jest to takie proste. Z tego co pamiętam trzeba przeprogramować licznik z M5 do V8, kupić czujnik temperatury oleju i adapter żeby go zamontować. Znam człowieka który robi takie rzeczy.

Odgrzeję starego kotleta. Gdzie/u kogo mogę dostać taki adapter? Konkretnie chodzi mi o wersję do m30b35.

Avatar użytkownika
Mystic888

Posty: 7725
Dołączył(a): 2010-09-10, 13:11
Lokalizacja: Żory Alko Team

Moje BMW: E34 550i V12 + 320i dioboł na drodze
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=32&t=10339

Postprzez Mystic888 » 2012-08-03, 08:01

W m30 zegary z M5 powinny dzialac prawidlowo. Czujnik wystarczy, ze wkrecisz w podstawe filtra oleju. Ori czujnik kolo 130zł (jak dobrze pamietam), ale mozesz kupic tez zamiennik za parenascie zlotych.
PS. a słycszałem, że jak ktoś Ci kiedyś powiedział że nie masz mózgu, to spytałeś a co to jest mózg?

Następna strona

Powrót do strony głównej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: tuha