Strona główna forum
Forum
Elektryka, Elektronika, Audio & Video

[E34] Kosc pamieci , M5

Elektryka w waszych piątkach czyli wszystko co dotyczy sprzętu grającego, alarmów, nawigacji, TV w samochodzie itp.
pawel_m3gt

Posty: 159
Dołączył(a): 2015-10-31, 17:06
Ostrzeżenia: 1

Moje BMW: M3 3.0 coupe , E36 M3 coupe S54 , E34 M5 3.8
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=32&t=67452

[E34] Kosc pamieci , M5

Postprzez pawel_m3gt » 2017-01-12, 00:15

Za co dokladnie odpowiada kosc pamieci w zegarach nowszego typu w E34?
Wiem ze napewno przebieg inspekcja , ale czy cos jeszcze ? czy ma cos do wskazan obrotomierza???
Liczniki w E34 M5 3.6 i 3.8 sa inne- pokazuja inne wartosci obrotow Jesli zalozymy licznik z 3.8 do M5 3.6 to wolne obroty bedzie pokazywac w grnicach 300 obr ( czyli falszywe wskazania ). Wydaje mi sie ze jest to zwiazane z iloscia cewek -3.6 jedna , 3.8 szesc sztuk, ale nieistotne.
Pytanie :
Czy jak do zegarow z 3.6, wloze kosc pamieci z 3.8, to czy zrobie z niego licznik do 3.8? Czy kosc ma cos do wskazan obrotomierza ?
Czy roznica tkwi tylko w kosci ???? czy " plecach" licznika czyli w samym liczniku.
Bawil sie ktos z tymi kosciami i moze cos wiecej na ten temat powiedziec??

Podobna sprawa jest ze zwyklymi modelami 4 i 6 cyl. Czyli : jak wezmiemy zegary od 518 i wlozymy do nich kosc pamieci z 6 cyl to bedziemy je mogli zastosowac np w 525 i licznik bedzie pokazywal obroty prawidlowo tak jak w 6 cylindrowce ??
Kupie rozne czesci z E34 M5, jesli cos posiadasz - pisz PW !

Avatar użytkownika
Mystic888

Posty: 9795
Dołączył(a): 2010-09-10, 13:11
Lokalizacja: Żory Alko Team

Moje BMW: E38 skurwiel + E39 Świntuch
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=32&t=10339

Re: [E34] Kosc pamieci , M5

Postprzez Mystic888 » 2017-01-12, 00:27

Wiem ze kombinowalem z tymi koscmi w liczniku z m5 przy silniku v8 i v12.
Wiem ze przy v8 musiala byc kosc od v8, ale obroty i tak byly przeklamane.
Po swapie na v12 zalozylem kosc od m5 i wszystko dzialalo prawidlowo.
Nie wiem czy przy v8 i kosci m5 nie wywalalo mi bledow typowch dla m5 (edc itd), bo cos mi sie kojarzy.

Nie mam pojecia czy mialem licznik z 3.6 czy z 3.8, kosc tak samo, bylo to daaaawno temu.

pawel_m3gt

Posty: 159
Dołączył(a): 2015-10-31, 17:06
Ostrzeżenia: 1

Moje BMW: M3 3.0 coupe , E36 M3 coupe S54 , E34 M5 3.8
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=32&t=67452

Re: [E34] Kosc pamieci , M5

Postprzez pawel_m3gt » 2017-01-12, 00:39

Mystic888 napisał(a):Wiem ze przy v8 musiala byc kosc od v8, ale obroty i tak byly przeklamane.

Ale przeklmaie bylo zwiazane z elektronika czy z innym wyskalowaniem cyferblatu? w M5 "gesciej"
Wolne obroty miales nie takie ?? czy wolne byly dobre, a dopiero pozniej przeklamywalo?


Jeszcze jedno pytanie:
Slyszalem ze jest sposob na skopiowanie kosci pamieci bez zadnych el sprzetow.
Podpinamy zegary pod wtyczki przekrecamy stacyjke wyciagamy kosc i wpinamy druga kosc na ktora kopiuje sie wszystko w pierwszej kosci. ?? czyba jakos tak.
Dlatego jesli nie chcemy zeby skasowala sie nam nasza stara kosc, trzeba odpinac i podpinac zegary na wylaczonym zaplonie.
Prawda?
Kupie rozne czesci z E34 M5, jesli cos posiadasz - pisz PW !

Avatar użytkownika
piotr520

Posty: 514
Dołączył(a): 2011-01-09, 13:34
Lokalizacja: Końskie

Moje BMW: e34 m50b25 vanos +podtlenek gazolu

Re: [E34] Kosc pamieci , M5

Postprzez piotr520 » 2017-01-12, 07:06

W tej kości jest zapisana "podziałka" dla licznika jak i obrotomierza,vin i jeszcze kilka.


Powrót do strony głównej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości