Strona główna forum
Forum
Elektryka, Elektronika, Audio & Video

[E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pytań.

Elektryka w waszych piątkach czyli wszystko co dotyczy sprzętu grającego, alarmów, nawigacji, TV w samochodzie itp.
Avatar użytkownika
eosik

Imię: Łukasz
Posty: 468
Dołączył(a): 2014-12-18, 10:20
Lokalizacja: Lubień Kujawski/Włocławek

Moje BMW: e39
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=56519
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=40&t=7 ... ead#unread

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez eosik » 2015-03-12, 01:14

zgadza sie

Avatar użytkownika
Wojtec1987

Posty: 2330
Dołączył(a): 2013-06-02, 02:13
Lokalizacja: Starogard Gdański

Moje BMW: e39 523i

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez Wojtec1987 » 2015-03-12, 02:00

Ok, no to już coś wiem,więc tak : przepinam kostkę o której piszesz to jest dla mnie oczywiste

Żółta kostka w taśmie kierownicy z 2 przewodami to poduszka tak ? I tutaj nic nie robię to też kumam.

Teraz kwestia tych kolorów wybacz jeśli pytam o głupstwa ale jestem zielony z elektryki ale wydaję mi się że to mógłbym ogarnąć sam.

Więc kolory które wypisałeś :

niebieski-klakson
wolny pin
bialy- I-bus
czarny-sterowanie tempomatem
fioletowy- + po stacyjce
brazowy - masa

w kostce radia musisz sie wpiac:
pin 5 - + po stacyjce
pin 7 - I-bus

Kolory są od strony auta , czyli rozumiem że nie chodzi o kierownicę tylko od "deskę rozdzielczą" i tutaj będą kolory dokładnie takie jak wypisałeś tak ?

Trochę to dla mnie nie jasne,ale biorąc to na chłopski rozum to muszę dołożyć do tej kostki w desce rozdzielczej 2 przewody tak ? bo nie będzie i busa i + po stacyjce reszta będzie tak ?

Avatar użytkownika
eosik

Imię: Łukasz
Posty: 468
Dołączył(a): 2014-12-18, 10:20
Lokalizacja: Lubień Kujawski/Włocławek

Moje BMW: e39
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=56519
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=40&t=7 ... ead#unread

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez eosik » 2015-03-12, 06:22

zolty poduszka i nic sie nie zmienia. dwie wsuwki do klaksonu i 4-pinowa kostka w guziczki. tamta rozpiska kolorow to od strony tasmy. we wtyczce tasmy tak sa ulozone te kolory. a do kostki od strony samochodu musisz dolozyc dwa przewody: + po stacyjce i i-bus

Avatar użytkownika
Wojtec1987

Posty: 2330
Dołączył(a): 2013-06-02, 02:13
Lokalizacja: Starogard Gdański

Moje BMW: e39 523i

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez Wojtec1987 » 2015-03-12, 13:04

Wydaje się banalnie proste Hmmm a te 2 przewody czyli i bus i plus po stacyjce ciągle z radia ? Z pinu 5 i 7 tak jak pisałeś i powinno latać Hmmm zobaczymy, a co z późniejszą ewentualną zmiana kiery na m pak, podejdzie wszystko p&p ? czy będą wymagane dodatkowe przeróbki ?

Avatar użytkownika
eosik

Imię: Łukasz
Posty: 468
Dołączył(a): 2014-12-18, 10:20
Lokalizacja: Lubień Kujawski/Włocławek

Moje BMW: e39
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=56519
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=40&t=7 ... ead#unread

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez eosik » 2015-03-12, 15:13

tak, te dwa przewody prowadzisz z radia i to wszystko. banalne. jak z kiera mpakowa, nie wiem. jezeli bedzie taka pasujaca pod ta tasme
to powinno byc p&p

Avatar użytkownika
Dudi

Imię: Piotr
Posty: 3327
Dołączył(a): 2008-05-07, 07:51
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=44131

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez Dudi » 2015-03-12, 16:58

jak z kiera mpakowa, nie wiem. jezeli bedzie taka pasujaca pod ta tasmeto powinno byc p&p


I będzie ;) Tylko jednonabojowych coraz mniej ;P

Avatar użytkownika
Wojtec1987

Posty: 2330
Dołączył(a): 2013-06-02, 02:13
Lokalizacja: Starogard Gdański

Moje BMW: e39 523i

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez Wojtec1987 » 2015-04-05, 23:49

eosik napisał(a):tak, te dwa przewody prowadzisz z radia i to wszystko. banalne. jak z kiera mpakowa, nie wiem. jezeli bedzie taka pasujaca pod ta tasme
to powinno byc p&p

Dudi napisał(a):
jak z kiera mpakowa, nie wiem. jezeli bedzie taka pasujaca pod ta tasmeto powinno byc p&p


I będzie ;) Tylko jednonabojowych coraz mniej ;P



Panowie, kumpel zrobił to tak jak pisaliście, czyli żeby dorzucić 2 przewody i radio śmiga, dzięki ! Teraz czas na mnie !

Pytanie jeszcze się urodziło odnośnie m paka, szukając takiej kierownicy, to przyciski też muszą być z I/O a sama kiera z przed liftu tak ? Dobrze kminie ?

Avatar użytkownika
eosik

Imię: Łukasz
Posty: 468
Dołączył(a): 2014-12-18, 10:20
Lokalizacja: Lubień Kujawski/Włocławek

Moje BMW: e39
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=56519
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=40&t=7 ... ead#unread

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez eosik » 2015-04-06, 08:43

tak. musza byc przyciski I/O bo w takich jest modul mfl wbudowany

Avatar użytkownika
Sikor84

Imię: Sławek
Posty: 1766
Dołączył(a): 2012-06-19, 00:33
Lokalizacja: Warszawa - Rembertów

Moje BMW: BMW E39 523iA
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=3 ... ead#unread

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez Sikor84 » 2015-04-06, 08:47

Ale z czego co wiem to ten przycisk był ważny jak chce się uruchomić tempomat...

Avatar użytkownika
eosik

Imię: Łukasz
Posty: 468
Dołączył(a): 2014-12-18, 10:20
Lokalizacja: Lubień Kujawski/Włocławek

Moje BMW: e39
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=56519
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=40&t=7 ... ead#unread

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez eosik » 2015-04-06, 09:00

na tej stronie jest opis jak odpalic tempomat. koles robil to w e36, ale na czesciach z e39. podane sa numery czesci jakie kupic i schemat polaczenia modulu tempomatu. z tym opisem dolozenie tempomatu to prosta sprawa

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=109647


Sikor84 napisał(a):Ale z czego co wiem to ten przycisk był ważny jak chce się uruchomić tempomat...


niby tak, ale jak kierownica z O jest tylko, to moze byc z tego okresu, kiedy nie miala wbudowanego modulu mfl. trzebaby dokladnie numery posprawdzac. dodatkowo, jak bys chcial pozniej dokladac tempomat, to dochodzi zabawa z dodatkowym guzikiem na desce, z dokupieniem listewki pod ten guzik itd. lepiej sie przylozyc i kupic juz taka z guzikami I/O

Avatar użytkownika
Wojtec1987

Posty: 2330
Dołączył(a): 2013-06-02, 02:13
Lokalizacja: Starogard Gdański

Moje BMW: e39 523i

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez Wojtec1987 » 2015-05-01, 21:33

Jeszcze jedno pytanko mi się urodziło :P ta taśma co na foto niżej :

Obrazek

Jest zwykłą taśmą, bez multifunkcji tak ? I Rozumiem że nie wystarczy że wymieniłbym w niej przewody, tylko trzeba całą taśmę tak ?

Avatar użytkownika
Mateusz191

Imię: Matuesz
Posty: 42
Dołączył(a): 2015-04-22, 10:49
Moje BMW: e39 523i /Kompresor

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez Mateusz191 » 2015-05-01, 21:36

Montaż multifunkci ? z Kierownicy ? 1.5 godziny czasu napisz priv
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.

Avatar użytkownika
maciekpkow

Posty: 18277
Dołączył(a): 2007-08-21, 20:07
Lokalizacja: Pruszków

Moje BMW: E60 535d M-pak Le Mans blue
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=44915
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=23&t=60855
BYŁA 540: http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=10983

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez maciekpkow » 2015-05-01, 21:42

Mateusz191 napisał(a):Montaż multifunkci ? z Kierownicy ? 1.5 godziny czasu napisz priv


pisz tutaj, to nie jest żadna tajemnica, inni skorzystają w razie potrzeby
Zdrowaś muzo, bitów pełna, bas jest z Tobą;
błogosławionaś ty między gatunkami i błogosławiony owoc żywota twojego,
DJ. Święta Techniawo, Matko Rave'u, graj nade nami głuchymi,
teraz i w godzinę chill-outu naszego.
MAYDAY
Obrazek
Obrazek

Avatar użytkownika
eosik

Imię: Łukasz
Posty: 468
Dołączył(a): 2014-12-18, 10:20
Lokalizacja: Lubień Kujawski/Włocławek

Moje BMW: e39
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=56519
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=40&t=7 ... ead#unread

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez eosik » 2015-05-02, 13:39

a co tu pisac, jak wszystko zostalo napisane :) ta tasma sie nie nada. nie wystarczy dolozyc przewodow, trzeba wymienic

Avatar użytkownika
Wojtec1987

Posty: 2330
Dołączył(a): 2013-06-02, 02:13
Lokalizacja: Starogard Gdański

Moje BMW: e39 523i

Re: [E39] Uruchomienie multifunkcji przed liftem, kilka pyta

Postprzez Wojtec1987 » 2015-05-02, 16:32

eosik napisał(a):a co tu pisac, jak wszystko zostalo napisane :) ta tasma sie nie nada. nie wystarczy dolozyc przewodow, trzeba wymienic


Tak też myślałem, ale wolałem się upewnić ;)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do strony głównej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość