Strona główna forum
Forum
Elektryka, Elektronika, Audio & Video

[e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Elektryka w waszych piątkach czyli wszystko co dotyczy sprzętu grającego, alarmów, nawigacji, TV w samochodzie itp.
Avatar użytkownika
Sikor84

Imię: Sławek
Posty: 1711
Dołączył(a): 2012-06-19, 00:33
Lokalizacja: Warszawa - Rembertów

Moje BMW: BMW E39 523iA
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=3 ... ead#unread

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez Sikor84 » 2015-05-16, 18:48

Oriętuje się ktoś jak zmienić nr. Vin w LCMie? Wyczytałem że Pa soft-em się da, pytanie jak? Ewentulanie czy da się zrobić to czym innym i jak?

Avatar użytkownika
Dudi

Imię: Piotr
Posty: 3311
Dołączył(a): 2008-05-07, 07:51
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=44131

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez Dudi » 2015-05-17, 11:52

Pa softem to kilka sekund roboty. Wybierasz moduł (w tym wypadku lcm) klikasz dwa razy na vin który się wyświetlił, otwiera się okienko a tam wklepujesz jaki chcesz. Gotowe.

Avatar użytkownika
Sikor84

Imię: Sławek
Posty: 1711
Dołączył(a): 2012-06-19, 00:33
Lokalizacja: Warszawa - Rembertów

Moje BMW: BMW E39 523iA
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=3 ... ead#unread

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez Sikor84 » 2015-05-17, 14:10

Dudi napisał(a):Pa softem to kilka sekund roboty. Wybierasz moduł (w tym wypadku lcm) klikasz dwa razy na vin który się wyświetlił, otwiera się okienko a tam wklepujesz jaki chcesz. Gotowe.



Ok dzięki wielkie za info:)

Avatar użytkownika
Dudi

Imię: Piotr
Posty: 3311
Dołączył(a): 2008-05-07, 07:51
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=44131

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez Dudi » 2017-01-10, 15:03

Cześć,

Planuję u siebie wrzucić polifty i stąd moje pytanie. Kupuję LCM pod ledy, montuję nie zmieniając pinów, włączam NCS'a, traktuje LCM pustym man'em i już?

P.S.
Wiem, że najpierw PA Softem trzeba zmienić KM i VIN.

Avatar użytkownika
k_w_

Imię: Krystian
Posty: 1057
Dołączył(a): 2008-12-07, 10:30
Lokalizacja: WPN/WD

Moje BMW: e39 ///m57d30 T
e39 m51d25->m57d30
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=51750

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez k_w_ » 2017-01-10, 18:36

Dudi
Nie wiem czy Ci sie wtedy zakoduja manetki przedliftowe ;) ale to jak cos ogarniemy ;)
Timeless Ultimate Driving Machine
Obrazek

Avatar użytkownika
Dudi

Imię: Piotr
Posty: 3311
Dołączył(a): 2008-05-07, 07:51
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=44131

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez Dudi » 2017-01-10, 19:15

To trzeba jakoś inaczej żeby poprawnie było?

Avatar użytkownika
k_w_

Imię: Krystian
Posty: 1057
Dołączył(a): 2008-12-07, 10:30
Lokalizacja: WPN/WD

Moje BMW: e39 ///m57d30 T
e39 m51d25->m57d30
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=51750

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez k_w_ » 2017-01-10, 19:15

Dudi
Jak nie chcesz dokladac opornikow to tak ;)
Timeless Ultimate Driving Machine
Obrazek

Avatar użytkownika
V-MAX

Imię: Miłosz
Posty: 198
Dołączył(a): 2015-12-27, 20:41
Moje BMW: E39 M52B20
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=7 ... 89#p957289

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez V-MAX » 2017-01-11, 00:31

Da się wszystko zakodować :) bez przekładania pinów robiłem u siebie i bez problemu z lcm II przeskoczyłem na lcm 3b :) jeśli masz kabel to mój znajomy ci to ogarnie przez neta ;)

Avatar użytkownika
Dudi

Imię: Piotr
Posty: 3311
Dołączył(a): 2008-05-07, 07:51
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=44131

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez Dudi » 2017-02-07, 11:10

Ok. To tak.

1. Jest nowy LCM IIIB C19.
2. Przyjął VIN
3. Przyjął przebieg.
4. W NCS wgrywałem pusty .man i w czasie wgrywania wyrzuciło błąd. Kolejna próba przynosi informację o błędnym ZCS i na tym koniec. Opcji write_zcs nie ma.. Co ajlepsze wszystko działa (kierunki, długie i wszystkie pozostałe) - pinów we wtyczkach nie zamieniałem. Obawiam się tylko, że jak będę chciał ustawić DRL to nie przyjmie zmian.

Sprawdzę dopiero w czwartek.

Avatar użytkownika
grynio

Imię: Tomasz
Posty: 1860
Dołączył(a): 2010-08-11, 20:01
Lokalizacja: Polkowice

Ostrzeżenia: 4

Moje BMW: E46 330CiA + Honda CBR 929 RR FireBlade

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez grynio » 2017-12-20, 10:54

No to zeby nie zakładać nowego tematu..

U siebie w E38 mam czujnik zmierzchu i LCM 3B itd.. Ale mimo to nie ma opcji zakodowania kierunkowskazów autostradowych..

W e46 jest LCM 4 i kierunkowskazy autostradowe posiada.. Jest to tylko kwestia LCMu ? I jeśli dorwe LCM 4 to i RLS bedzie działał i bedzie opcja kierunków autostradowych ?
Były: E34 518i, e38 740iA, e34 520i, e34 525i, e38 735iA. Jest E46 330CiA + Honda CBR 929 RR FireBlade
Obrazek

Avatar użytkownika
k_w_

Imię: Krystian
Posty: 1057
Dołączył(a): 2008-12-07, 10:30
Lokalizacja: WPN/WD

Moje BMW: e39 ///m57d30 T
e39 m51d25->m57d30
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=51750

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez k_w_ » 2017-12-20, 10:57

W e39 nie bylo tripleturnsignal, ale wydaje mi sie ze da sie to zrobic nettodata, generalnie jest apka androidowa bmw ibus, ktora potrafi zmodyfikowac ustawienia lcm tak ze masz potrojne mrygniecie,

Nie mam pojecia czy na stale po wybraniu tego, czy tylko jaj apka jest aktywna..

http://www.ibus-app.de/




Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Timeless Ultimate Driving Machine
Obrazek

Avatar użytkownika
grynio

Imię: Tomasz
Posty: 1860
Dołączył(a): 2010-08-11, 20:01
Lokalizacja: Polkowice

Ostrzeżenia: 4

Moje BMW: E46 330CiA + Honda CBR 929 RR FireBlade

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez grynio » 2017-12-20, 11:05

a e53 ?

Chodzi mi głownie czy w LCM 4 jest taka funkcja :) czy umarł w butach ..

Aplikacja droga nie jest.. 10 euro to w granicach rozsądku ale własnie pytanie jak to dziala.. Czy musze miec np. radio z andrzejem na stałe wpięte lub np. bluethoot modul i wpiety na stałe czy wystarczy raz zakodować i spokoj... Jeszcze moge wsadzić kabel z przejsciówką pod maskę od kabla od inpy i moduł bluethoot...


Jeszcze comming leaving i po prostu biore to w ciemno :)
Ostatnio edytowano 2017-12-20, 11:08 przez grynio, łącznie edytowano 1 raz
Były: E34 518i, e38 740iA, e34 520i, e34 525i, e38 735iA. Jest E46 330CiA + Honda CBR 929 RR FireBlade
Obrazek

Avatar użytkownika
k_w_

Imię: Krystian
Posty: 1057
Dołączył(a): 2008-12-07, 10:30
Lokalizacja: WPN/WD

Moje BMW: e39 ///m57d30 T
e39 m51d25->m57d30
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=51750

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez k_w_ » 2017-12-20, 11:08

najlepiej to konwerter kupić, i używać telefonu w mojej opinii :)

szkoda że już żaden nie ma w otg ładowania, więc wydumałem sobie, że można kupić uchwyt samsungowy np z ładowaniem bezprzewodowym, i wpinać konwerter ibusa przez otg. sam konwerter można podłączyć np do ibusa w liczniku :)

w lcm żadnym nie ma z tego co pamiętam :(
Timeless Ultimate Driving Machine
Obrazek

Avatar użytkownika
k_w_

Imię: Krystian
Posty: 1057
Dołączył(a): 2008-12-07, 10:30
Lokalizacja: WPN/WD

Moje BMW: e39 ///m57d30 T
e39 m51d25->m57d30
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=51750

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez k_w_ » 2017-12-20, 11:22

Leaving jest w 3b ;) a coming zobacz na stronce ;)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Timeless Ultimate Driving Machine
Obrazek

Avatar użytkownika
grynio

Imię: Tomasz
Posty: 1860
Dołączył(a): 2010-08-11, 20:01
Lokalizacja: Polkowice

Ostrzeżenia: 4

Moje BMW: E46 330CiA + Honda CBR 929 RR FireBlade

Re: [e39]Zmiana LCM jak to jest na prawdę

Postprzez grynio » 2017-12-20, 11:26

w lcm nie ale tutaj w tym ustrojstwie moze byc tylko ze ni cholery nie wiem jak to podlaczyc poza wlasnie 16:9 android.

Czy kupować cały ten interface za 25 euro + aplikacje.. czy ta aplikacja z odpowiednim podłaczeniem starczy.. No ciemny jestem haha




Ten z manetki mówisz ? co przy wysiadaniu sie odpala i ciagniesz manetke ? Bo on mnie nie zadowala.. Bo jak jest ciemno i ide do auta to musze isc na ślepo po kałużach i dopiero dochodze do auta i wtedy po co juz mi ta opcja ? :)
Były: E34 518i, e38 740iA, e34 520i, e34 525i, e38 735iA. Jest E46 330CiA + Honda CBR 929 RR FireBlade
Obrazek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do strony głównej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości