Strona główna forum
Forum
Elektryka, Elektronika, Audio & Video

[E39] Radio dotykowe z androidem

Elektryka w waszych piątkach czyli wszystko co dotyczy sprzętu grającego, alarmów, nawigacji, TV w samochodzie itp.
Purple

Imię: Pat
Posty: 5
Dołączył(a): 2017-02-01, 10:22
Moje BMW: E34 520i
E39 530i

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez Purple » 2018-03-28, 10:27

trucky napisał(a):buniago, dzięki za wpis, ja kupiłem model PA7739BP i nie mogę się doczekać montażu :ok:

buniago napisał(a):Radio zamawiałem sam od producenta z Chin żeby zaoszczędzić ( w polsce te same jednostki są za 2200zł ), no więc kilka stówek w kieszeni.


I to jest najlepsze rozwiązanie, na allegro tak jak napisałeś po 2000-2200zł, podczas gdy przy zamówieniu od Xtrons i wysyłce z GB zapłaciłem 1032zł i radio było u mnie po 4 dniach. Fakt, że w razie awarii będę musiał wysłać do Chin, ale 1000zł różnicy chyba jest wystarczającym argumentem ;)


1032zł ? Zamawiałeś z Xtrons.com i płaciłeś w USD? Jak teraz sprawdzałem to wychodzi 1190zł (350$). Jest jakaś inna, chińska strona producenta na której ceny jeszcze się różnią? :P

trucky

Imię: Piotr
Posty: 667
Dołączył(a): 2014-11-05, 10:17
Lokalizacja: Dolsk WLKP

Ostrzeżenia: 1

Moje BMW: E39 528 i E46 320Cd

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez trucky » 2018-03-28, 12:38

Z aliexpress, tam Xtrons też ma swój sklep, ale trafiłem w bardzo niski kurs $ i było za chyba 306$, ale nie widzę tego ogłoszenia.

Avatar użytkownika
raf_32

Imię: Rafał
Posty: 6355
Dołączył(a): 2008-05-16, 20:35
Lokalizacja: Redovan ES

Moje BMW: E39 528i
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=6149

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez raf_32 » 2018-04-01, 23:24

buniago napisał(a):Czy ktoś już podłączył ten IBUS kabel żeby mieć na radiu wszystkie te fukcje? Kojarzycie czy ktoś to już ma u siebie


Tak mam u siebie podłączony i aplikację zainstalowaną.Trochę się namęczyłem z ogarnięciem tematu bo jak później się okazało kabel ibus miałem źle podłączony.Aplikacja działa super.Filmik na youtube który pokazuje opcje jest całkowicie prawdziwy.Moje lusterko pasażera które przestało się kłaść przy wstecznym jakieś dwa lata temu ożyło po uruchomieniu aplikacji.Jestem bardzo zadowolony. Ja mam radyjko "EONON" dedykowane dla E39 i kupione na ebay.es(mieszkam w ES) i wysłane z GB.Nie musiałem dokupować kabla do anteny.Jedyny problem jaki mi się pojawił to zniknięcie kontrolek kierunkowskazów(kierunki działają) i długich oraz odgłos załączonych kierunków,ale z racji że mam zmieniony lcm na IIIb musiałem pozamieniać piny i myslę że teraz tam jest jego rozwiązanie.Na facebook działa grupa użytkowników i tam mozna wszystkiego się dowiedzieć chociaż tylko po niemiecku.
Gdyby Bóg popierał przedni napęd chodzilibyśmy na rękach


Obrazek



KUPIĘ ROLETY BOCZNE I TYŁ SEDAN E39

Avatar użytkownika
buniago

Imię: Tomek
Posty: 138
Dołączył(a): 2015-11-04, 12:05
Lokalizacja: Łódź

Moje BMW: e39 525iA Touing
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=66981

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez buniago » 2018-04-08, 23:07

Purple napisał(a):
trucky napisał(a):buniago, dzięki za wpis, ja kupiłem model PA7739BP i nie mogę się doczekać montażu :ok:
buniago napisał(a):Radio zamawiałem sam od producenta z Chin żeby zaoszczędzić ( w polsce te same jednostki są za 2200zł ), no więc kilka stówek w kieszeni.

I to jest najlepsze rozwiązanie, na allegro tak jak napisałeś po 2000-2200zł, podczas gdy przy zamówieniu od Xtrons i wysyłce z GB zapłaciłem 1032zł i radio było u mnie po 4 dniach. Fakt, że w razie awarii będę musiał wysłać do Chin, ale 1000zł różnicy chyba jest wystarczającym argumentem ;)

1032zł ? Zamawiałeś z Xtrons.com i płaciłeś w USD? Jak teraz sprawdzałem to wychodzi 1190zł (350$). Jest jakaś inna, chińska strona producenta na której ceny jeszcze się różnią? :P

Zamawiałem na Aliexpress, mają tam swój oficjalny sklep :drunk:


raf_32 napisał(a):
buniago napisał(a):Czy ktoś już podłączył ten IBUS kabel żeby mieć na radiu wszystkie te fukcje? Kojarzycie czy ktoś to już ma u siebie


Tak mam u siebie podłączony i aplikację zainstalowaną.Trochę się namęczyłem z ogarnięciem tematu bo jak później się okazało kabel ibus miałem źle podłączony.Aplikacja działa super.Filmik na youtube który pokazuje opcje jest całkowicie prawdziwy.Moje lusterko pasażera które przestało się kłaść przy wstecznym jakieś dwa lata temu ożyło po uruchomieniu aplikacji.Jestem bardzo zadowolony. Ja mam radyjko "EONON" dedykowane dla E39 i kupione na ebay.es(mieszkam w ES) i wysłane z GB.Nie musiałem dokupować kabla do anteny.Jedyny problem jaki mi się pojawił to zniknięcie kontrolek kierunkowskazów(kierunki działają) i długich oraz odgłos załączonych kierunków,ale z racji że mam zmieniony lcm na IIIb musiałem pozamieniać piny i myslę że teraz tam jest jego rozwiązanie.Na facebook działa grupa użytkowników i tam mozna wszystkiego się dowiedzieć chociaż tylko po niemiecku.


Dzięki za informację. Właśnie dostałem paczkę do domu, teraz muszę jeszcze tylko zaplanować sobie czas aby to podłączyć, ale wiedząc ze działa pewnie zmotywuje się szybciej :tak: Jutro zrobię przelew aby odblokował mój VIN :ok:

EDIT 14/04/2018 - wszystko podłączone i śmiga :ok: Aplikacja odblokowana. Super sprawa, bardzo się cieszę, że ktoś wpadł na taki pomysł. Ustawiłem sobie zamykanie automatyczne lusterek, 3x miganie kierunku, światła do jazdy dziennej na 18%, US obrysówki. Tak jak koledze wyżej, moje lusterko pasażera wreszcie po 2 latach braku reakcji na wsteczny bieg (mimo iż kodowałem je całkowicie na nowo w BWM) zaczęło wreszcie działać :drunk: dziś już więcej nie miałem czasu sprawdzać, ale aplikacja wygląda super i jak narazie wszystko co ustawiałem działa

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
TUNA, NO CRUST
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=66981&hilit=buniago

Avatar użytkownika
E39projekt

Imię: MARCIN
Posty: 11
Dołączył(a): 2018-01-27, 09:27
Lokalizacja: ZKL | ZGY | ZDR

Moje BMW: [E39] sedan M52
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=7 ... ead#unread

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez E39projekt » 2018-05-10, 18:01

W weekend czeka Mnie montaż radyjka z Android ERISIN
Jeśli to nie problem, to byłbym wdzięczny o cenne porady jak zamontować takie radyjko.
Chodzi mi głównie o założenie i spasowanie a nie o podłączenie.
Są jakieś dwie blaszki i śrubki..
Montaż radia w starą kieszeń z radia 1din czy bez kieszeni?
Nie wiem jak mam się na to zabrać więc byłbym wdzięczny o jakieś porady.
|::: Wiele serc, jedno bicie, BMW ponad zycie :::|

Avatar użytkownika
buniago

Imię: Tomek
Posty: 138
Dołączył(a): 2015-11-04, 12:05
Lokalizacja: Łódź

Moje BMW: e39 525iA Touing
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=66981

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez buniago » 2018-05-10, 19:05

E39projekt napisał(a):W weekend czeka Mnie montaż radyjka z Android ERISIN
Jeśli to nie problem, to byłbym wdzięczny o cenne porady jak zamontować takie radyjko.
Chodzi mi głównie o założenie i spasowanie a nie o podłączenie.
Są jakieś dwie blaszki i śrubki..
Montaż radia w starą kieszeń z radia 1din czy bez kieszeni?
Nie wiem jak mam się na to zabrać więc byłbym wdzięczny o jakieś porady.

Cześć,
Ogólnie nie wiem jak to jest z 1 DIN, ja miałem u siebie 2 DIN :suchy: Myślę jednak, że w twoim jak i moim przypadku jest dokładnie tak samo. Oznacza to, że musisz wymontować radio, i ramkę radia, która przykręcona jest na śrubach do tapicerki (u siebie miałem dwie dodatkowe pod listwami ozdobnymi oraz materiałem tapicerki, z samego brzegu u góry ramki). Tapicerka nie może mieć żadnych oryginalnych mocowań czy ramek, inaczej radio nie wejdzie. Te dwie blaszki są właśnie do zamontowania nowego radia. Przymierzasz je i przykręcasz do miejsc gdzie oryginalna ramka była zamontowana (u mnie było to w połowie wysokości). Aby nowe radio udało się przykręcić śrubkami z zestawu trzeba je lekko podnieść, ja podłożyłem pod nie cienką listewkę. Po zamontowaniu pozostało mi pod radiem około 3-4mm miejsca, jednak nie nawiercałem nowych dziur w tych blaszkach dopasowując na styk do dołu ponieważ wszystko wygląda dobrze, po co więc grzebać :ok:
Pozostaje jeszcze kwestia czy kiedykolwiek wyciągałeś swoje radio ? Nie jestem pewien ale przy 1 din masz chyba kostkę do podłączenia radia w tapicerce, wtedy masz znaczną część pracy mniej, bo nie musisz przeciągać dodatkowego kabla z bagażnika. Tutaj już musisz sam sprawdzić. Jeśli jednak masz tuner w bagażniku, musisz położyć nowy kabel (który musisz dokupić) od bagażnika do samego radia - pod fotelem z tyłu, progami, słupkiem z przodu w tapicerce aż do radia ;)
TUNA, NO CRUST
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=66981&hilit=buniago

mgdz

Imię: Maciej
Posty: 93
Dołączył(a): 2017-10-27, 18:39
Lokalizacja: pomorskie

Ostrzeżenia: 1

Moje BMW: Jest E91 2.0 d, 198 KM 400Nm , E39 528i pre lci sedan jeszcze seria:)
była e36 2.0 i 163KM

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez mgdz » 2018-05-17, 20:19

Witam jestem na etapie planowania zakupu z aliexpres albo radyjko Xtrons PB7839BP albo xtrons PA7739BP jak rozumiem obie wersje są płaskie czyli typowe do e39 a nie do x5? Powiedzcie prosze czy to, ze autko jest przed liftem ma znaczenie? bo moja bunia jest z1996r.I jescze jedna kwestia o co chodzi z tym gniazdem 17 pinowym i czterema czy też czwartym pustym pinem?
Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

Yoda

Imię: Dawid
Posty: 301
Dołączył(a): 2015-10-06, 12:40
Lokalizacja: Warszawa

Ostrzeżenia: 2

Moje BMW: 523i '96 glaciergruen
528i '99 oxfordgruen

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez Yoda » 2018-05-18, 14:10

mgdz napisał(a):Witam jestem na etapie planowania zakupu z aliexpres albo radyjko Xtrons PB7839BP albo xtrons PA7739BP jak rozumiem obie wersje są płaskie czyli typowe do e39 a nie do x5? Powiedzcie prosze czy to, ze autko jest przed liftem ma znaczenie? bo moja bunia jest z1996r.I jescze jedna kwestia o co chodzi z tym gniazdem 17 pinowym i czterema czy też czwartym pustym pinem?


tak, oba, przy roznicy w cenie 20-30 dolcow bralbym PB z szybszym procem i 2x pamiecia.

nie ma znaczenia, roznica moze byc tylko we wtyczkach, przedliftowa w twoim wypadku, no i czy masz w bagazniku wzmacniacz , wtedy dodatkowy kabelek. mam podlaczone radio android do przedlifta i smiga.

gniazdo zobacz tutaj
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=6604

czwarty pin do I/bus, czasem go tam nie ma, bo auto bylo w zbyt biednej wersji, zwykle jak potrzeba to mozna pociagnac go z innego miejsca.
"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu."
Stanisław Lem

mgdz

Imię: Maciej
Posty: 93
Dołączył(a): 2017-10-27, 18:39
Lokalizacja: pomorskie

Ostrzeżenia: 1

Moje BMW: Jest E91 2.0 d, 198 KM 400Nm , E39 528i pre lci sedan jeszcze seria:)
była e36 2.0 i 163KM

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez mgdz » 2018-05-19, 17:41

czyli generalnie nie muszę sie przejmowac ? Rozumiem ze obojetnie jak by nie było zawsze dam radę to jakoś połaczyć .Bo na "ali ali " jak szukałem to już na wstepie straszą ze jak tam któregoś pina nie ma to lipa:(
Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

biernus

Posty: 8
Dołączył(a): 2013-04-01, 09:10
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

Moje BMW: BMW E39 525iAT

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez biernus » 2018-05-29, 10:25

Witam
Jestem po wstępnym podłączeniu

Moje auto to E39 z roku 2002 touring - w dość bogatej opcji z navi 16:9, wooferem Nokia i całą resztą typu zmierniarka 6cd, czytnik płyt z mapami... do tego wzmacniacz i tuner radiowy w podłodze. Większość znajduje się po lewej stronie (strona kierowcy) w boczku bagażnika.

Zakupiłem:
Xtrons - PB7839BP (chyba aktualnie najmocniejszy model, android 8, octa i 4GB RAM)
https://www.aliexpress.com/item/XTRONS- ... 4c4dzOPMPP

Okablowanie EXL007
https://www.aliexpress.com/item/XTRONS- ... 4c4dzOPMPP

Modem 4GDONG001
https://www.aliexpress.com/item/XTRONS- ... 4c4dzOPMPP

Kabel do anteny ANT001
https://www.aliexpress.com/item/XTRONS- ... 4c4dzOPMPP

a także kabelek ISOFZ, który okazało się, że nie jest potrzebny (jakby ktoś chciał pisać)
https://www.aliexpress.com/item/XTRONS- ... 4c4dzOPMPP

Zakup na ali od Seller: XTRONS Official Store - wysyłka z magazynu niemieckiego kilka dni - bez dodatkowych opłat. Wszstko ładnie szczelnie zapakowane.

Sama instalacja sprowadza się tak naprawdę do rozebrania kilku elementów i przeprowadzenia okablowania - ja przeprowadziłem je stroną kierowcy - pod boczkiem tylnej kanapy oryginalnym przepustem, kanałami w progu, pod rączką od maski, nad pedałami, do konsoli centralnej. Troszkę to trwa jeśli nie chcemy połamać żadnych mocowań (ja nie połamałem nic). USB wyprowadziłem do schowka również GPS po testach zasięgu umieściłem w schowku łapie wszystkie możliwe satelity z czego połowa na bdb jakości. Moim zdaniem nie ma sensu wyprowadzać anteny gdzieś na słupek

Blaszki mocowania to najgorsza rzecz w tym zestawie - jestem na etapie dorabiania swoich bo te co są załączone nie pasują to raz a dwa są bardzo marnej jakości.

Kilka faktów:
- radio nawet z zimnego startu uruchamia się bardzo szybko
- radio 'na co dzień' wygasza się i rano po nocy wzbudzenie trwa... pół sekundy (od razu).
- jakościowo sprawia bardzo dobre wrażenie (nic nie trzeszczy)
- radio mam puszczeone bez wzmacniacza +12V i działa rewelacyjnie - jakość idealna
- nawigacje google maps, waze, yeti (tu mam drobny problem konfiguracyjny z autostartem) działają IDEALNIE!
- spotify również bez zastrzeżeń
- system bardzo szybki, nie muli, szybko reaguje.

Pozostało podłączyć IBUS, który również posiadam i
(ibus podłączony bez najmniejszych problemów, działa wyśmienicie, autostart aplikacji!)

Jedyny 'problem' jaki mam jest taki, że NIE POSIADAM podłączonej kamerki cofania a w momencie wbicia wstecznego radio przełacza się w tryb kamery jakby oczekiwało na obraz.....pytanie czy w jakiś prosty sposób można to wyłączyć aby ignorowało 'wsteczny'?

Problem rozwiązany już dawno (dopisuje dla potomnych). Po kontakcie z supportem xtrons polecili aby wejść do ustawień - wybrać ustawienia fabryczne wpisać kod 126 - wtedy przechodzimy do "ukrytego menu" i tam jedną z opcji jest Prohibit Reverse - Enable
/Settings - Factory settings(Password:126) - Prohibit Reverse –Enable/

POLECAM KAŻDEMU!!!
Ostatnio edytowano 2018-10-22, 13:17 przez biernus, łącznie edytowano 1 raz

elcaminos

Imię: Jacek
Posty: 9
Dołączył(a): 2017-11-17, 21:10
Moje BMW: e39 530i
e31 850CI

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez elcaminos » 2018-10-22, 12:24

Dołączę się do pytania kolegi Biernus
Po podłaczeniu radia nie działaja czujniki parkowania ( przód/tył ).
Po wrzuceniu wstecznego radio przełącza się w tryb camery i włacznik PDC miga a czujniki nie działają .
Czy ktoś tak miał ? I jak to obejść ?

biernus

Posty: 8
Dołączył(a): 2013-04-01, 09:10
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

Moje BMW: BMW E39 525iAT

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez biernus » 2018-10-22, 13:18

elcaminos napisał(a):Dołączę się do pytania kolegi Biernus
Po podłaczeniu radia nie działaja czujniki parkowania ( przód/tył ).
Po wrzuceniu wstecznego radio przełącza się w tryb camery i włacznik PDC miga a czujniki nie działają .
Czy ktoś tak miał ? I jak to obejść ?


Problem już dawno roziązłem. Solucja jest bardzo prosta. Wchodzi się w ustawieniach do 'ukrytego menu' i tam włącza 1 funkcje. Szczegóły wyżej w moim poście.

David ///M

Posty: 226
Dołączył(a): 2012-06-25, 15:11
Lokalizacja: XXX

Moje BMW: e39

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez David ///M » 2018-10-25, 19:04

Uszanowanie
Podłączał ktoś sub DSP do radia z androidem?
Jeśli tylko liczysz na coś to już jesteś na złej drodze

elcaminos

Imię: Jacek
Posty: 9
Dołączył(a): 2017-11-17, 21:10
Moje BMW: e39 530i
e31 850CI

Re: [E39] Radio dotykowe z androidem

Postprzez elcaminos » 2018-10-29, 06:49

Sprawdzilem u siebie w ustawieniach fabrycznych I u mnie prohibit reverse bylo ustawione na enable wiec ustawilem na disable I kamera jiz sie nie wlaczaale czujniki dalej nie dzialaja ( przycisk pdc miga ) zobaczymy co sie stanie po podlaczeniu ibus ktory juz zamowilem . Ja kupilem radio ISUDAR I kod do menu fabrycznego dziala.

Poprzednia strona

Powrót do strony głównej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość