Strona główna forum
Forum
Mechanika
Zrób to sam

[EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-in

Avatar użytkownika
lapka666

Imię: Łukasz
Posty: 156
Dołączył(a): 2013-10-27, 21:05
Moje BMW: BMW E39 M52B28

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez lapka666 » 2013-11-05, 15:03

fixxxer1 napisał(a):Może ktoś znajdzie rozwiązanie dla radia CD Business CD53 z E39/53:
Obrazek
Na PCB znalazłem kostkę TDA 7402:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... Xyxurv.pdf


Z tego co wyczytałem w opisie układu to Twoje radio ma już wbudowane wyjście AUX. Jeżeli nie ma to masz dwa kanały na to: 7 i 9, 8 i 10 no i do tego masa oczywiście 19. Więc sprawdź radio z tyłu czy nie ma wejścia na czincze. Jeżeli nie ma to podepnij się pod obojętnie, którą parę + masę i tyle. Wg schematu nawet kondensatorów nie potrzebujesz. Ale niech ktoś mnie poprawi jak się mylę.

Avatar użytkownika
mimi

Imię: Mirek
Posty: 614
Dołączył(a): 2009-02-04, 04:58
Lokalizacja: Hajnówka [BHA]

Moje BMW: E34 520iA '93

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez mimi » 2013-11-05, 15:26

mimi napisał(a):Trzeba zacząć od układu TEA6320:
Wejścia to pary: 16 i 17, 15 i 18, 13 i 20, 11 i 22.
Próbuję znaleźdź schematy do tego radia.

Mowa o radio BMW Business RDS C33 (Philips PH7860, DC786).
Schematów nie znalazłem ale...
Ze ścieżek mi wyszło, przy tych wejściach są już kondensatory na płytce:
16, 17 - tuner radiowy (AM, FM)
tu byłyby potrzebne szczególy tunera, bo może AM FM są w jednym układzie
15, 18 - odtwarzacz kasetowy
http://forumai.bmw-klubas.lt/viewtopic.php?f=29&t=78417
tylko propnonuję te podpięcie podane przez Jarek, ale nie wim jak się tam "obchodzi" obecność kasety
13, 20 - zmieniarka
11, 22 - niepodłączone

lapka666 nie masz przypadkiem wejścia ze zmieniarki? http://studio24.prv.pl/ -> KABLOMANIA -> Fabryczne -> BMW BUSSINESS RDS, BMW PROFESSIONAL RDS.
KABLOMANIA -> Line In - Out -> Wejścia liniowe -> Philips
Ja bym sobie zrezygnował ze zmieniarki na rzecz mp3.
Ostatnio edytowano 2013-11-06, 00:16 przez mimi, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika
lapka666

Imię: Łukasz
Posty: 156
Dołączył(a): 2013-10-27, 21:05
Moje BMW: BMW E39 M52B28

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez lapka666 » 2013-11-05, 23:19

mini jesteś świetny. Dzięki!!! Tył radia mam taki:

Obrazek

Czyli wpiąć się wg schematu?

Obrazek

Czyli:
- lewy kanał - nr 9,
- prawy kanał - nr 8,
- gnd - nr 10?

I oczywiście montaż bez kondensatorów wtedy?

Ale chyba jednak spróbuję wg tego linku co podałeś, co pokazał Jarek:

Obrazek

Jutro/pojutrze zdam relację.

PS.
Tak wygląda moje radio rozkręcone w większej rozdziałce:

http://www.galerieallegro.pl/edycja.php?edycja=1&id_galeria=2615077&page=1
Ostatnio edytowano 2013-11-05, 23:54 przez lapka666, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika
mimi

Imię: Mirek
Posty: 614
Dołączył(a): 2009-02-04, 04:58
Lokalizacja: Hajnówka [BHA]

Moje BMW: E34 520iA '93

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez mimi » 2013-11-05, 23:34

Nie, wpiąć się wg tego oznakowania: KABLOMANIA -> Fabryczne -> BMW BUSSINESS RDS, BMW PROFESSIONAL RDS.
3,4,5 lub 8-masa
9 - audio R
10 - audio L
Być może od dołu wygodniej przylutować, jak nie masz kostki.
Tam skąd wziąłeś obrazek, ważniejszy jest opis.
"Philips
Tu mamy do dyspozycji jedno wejście liniowe ale tylko w modelach ze sterowaniem zmieniacza i tylko wtedy gdy ten zmieniacz nie jest podłączony.
modele z nowym ISO (C3). Należy tylko zainicjować wejście liniowe (AUX) w menu ustawień radioodtwarzacza i podłączyć kabelek.
modele ze starym ISO (C10). Ustawiamy w menu wejście AUX jako aktywne i podłączamy kabelek do górnego złącza ISO. Można to tylko zrobić gdy nie korzystamy ze zmieniacza."

Avatar użytkownika
lapka666

Imię: Łukasz
Posty: 156
Dołączył(a): 2013-10-27, 21:05
Moje BMW: BMW E39 M52B28

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez lapka666 » 2013-11-05, 23:53

To jak proponujesz?

Od tyłu? ;)

Czyli:
- lewy kanał - nr 10,
- prawy kanał - nr 9,
- gnd - nr 8?

Czy od środka? Tak jak Jarek?

I bez kondziorów rozumiem?

Avatar użytkownika
mimi

Imię: Mirek
Posty: 614
Dołączył(a): 2009-02-04, 04:58
Lokalizacja: Hajnówka [BHA]

Moje BMW: E34 520iA '93

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez mimi » 2013-11-06, 00:07

To dwie różne rzeczy.
Pod zmieniarkę - lutować do gniazda, wtyczki, lub od dołu pod gniazdem
Obrazek

Podłączenie pokazane przez Jarek to pod kasete.
Czy tu, czy tu - bez kondensatorów.

Avatar użytkownika
lapka666

Imię: Łukasz
Posty: 156
Dołączył(a): 2013-10-27, 21:05
Moje BMW: BMW E39 M52B28

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez lapka666 » 2013-11-06, 00:29

minmi dziękuję Ci bardzo za czas. Sprawdzę i zdam relację. Podziękowałem Ci na elektrodzie hehe.

mimi jeszcze jedno pytanko:

Wg schematu Jarka:
- minus to gnd,
- dwa plusy to kanały lewy i prawy bez różnicy?

Avatar użytkownika
fixxxer1

Posty: 895
Dołączył(a): 2008-05-20, 07:39
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez fixxxer1 » 2013-11-06, 11:53

lapka666 napisał(a):
fixxxer1 napisał(a):Może ktoś znajdzie rozwiązanie dla radia CD Business CD53 z E39/53:
Na PCB znalazłem kostkę TDA 7402:


Z tego co wyczytałem w opisie układu to Twoje radio ma już wbudowane wyjście AUX. Jeżeli nie ma to masz dwa kanały na to: 7 i 9, 8 i 10 no i do tego masa oczywiście 19. Więc sprawdź radio z tyłu czy nie ma wejścia na czincze. Jeżeli nie ma to podepnij się pod obojętnie, którą parę + masę i tyle. Wg schematu nawet kondensatorów nie potrzebujesz. Ale niech ktoś mnie poprawi jak się mylę.

Znalazłem dodatkowe info na forum Forda odnośnie TDA 7402:

____________________________________________________________
Otóż w tym 6000NE przełączanie sygnałów jest zrobione na układzie 70071SB (szyfrowanie kodów dla Ford) a jest to TDA7402 już z szyną danych SDA i SCL.
http://www.st.com/internet/com/TECHNICA ... 002052.pdf
-Podłączenie się pod nogi 1 i 2 (SE1L,SE1R) gdzie idzie sygnał z CD mało praktyczne , gdyż jeśli procesor ST92F 120V1Q7 stwierdzi brak płyty i brak pracy mechanizmu wycisza to wejście. Zawsze można nagrać płytę z ciszą , męczyć mechanizm CD i słuchać MP3. Ale to nie nie najlepsze rozwiązanie.
-Podłączanie się pod nogi od 7 do 10 (FD2L+, FD2L-,FD2R+,FD2R-) 4 kanałowe wejście wyprowadzone do zmieniarki , ale tu też problem. Jeśli proc nie wyczuje zmieniarki nie załączy tego wejścia. Tu możliwość zakupienia emulatora nagrywarki ok 100 zł i działa MP3. Drogi bo siedzi w nim eprom z wsadem emulujący zmieniarkę.
-Wejście sygnału radiowego też odpada (wejście AM i AM-IF) sygnał podawany mono i dopiero w tym układzie demodulowany.
-Zostają jeszcze wejścia od 3 do 6 (FD1L+, FD1L-,FD1R+,FD1R-) 4 kanałowe wejście , na płytce nawet są od nich ścieżki i miejsce na brakujące złącze do tego.
Jednak przynajmniej ja nie wiem jak przełączyć się na to wejście ( trzymanie , kilkukrotne przyciskanie przycisku CD nie pomaga). Jedyna opcja uaktywnienia tego wejścia to zgranie softu radia , zmodyfikowanie go na np 3x klik CD to załączanie ukrytego wejścia 4 kanałowego FD1L+, FD1L-,FD1R+,FD1R- i wgranie do radia zmodyfikowanego softu.

Podłączenie wyjścia na wzmacniacz można uzyskać wpinając się przez jakiś bufor (rezystor zerowy , kondensator) nogi 37 i 38 ACOUTL i ACOUTR.

______________________________________________________________

Moje radio nie ma z tyłu wyjść na cinch. W radiu z późniejszych lat produkcji (inna data softu) można bez problemu wyprowadzić AUX (jest nawet zestaw do zakupu w ASO), ale niestety moje radio się nie łapie. Zmontowałem taki kabel, ale nie zadziałał.
Tu jest opisany ten retrofit:
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CEwQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.ge39.com%2Ffiles%2FEBADoc11512-auxin.pdf&ei=YCR6Uo32AsOThQervIHYCA&usg=AFQjCNFR8PmJUggB-PU9npHePXhQ6P67Gg&sig2=UqaELxyOS22L8bdMW0FF3Q&bvm=bv.55980276,d.bGE&cad=rja

Co myślisz?
Obrazek

Avatar użytkownika
lapka666

Imię: Łukasz
Posty: 156
Dołączył(a): 2013-10-27, 21:05
Moje BMW: BMW E39 M52B28

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez lapka666 » 2013-11-07, 10:41

fixxxer1 to mi dałeś zagadkę. Właśnie najgorzej obejść to wykrywanie zmieniarki/kasety. Przerabiam to u siebie. Skoro 7-10 nie można to nie mam pomysłu.

mimi napisał(a):Podłączenie pokazane przez Jarek to pod kasete.
Czy tu, czy tu - bez kondensatorów.


Podłączyłem się pod kasetę ale gdy biorę MODE to pokazuje NO TAPE i nie przełącza się z radia na kasetę :dobani:

Gdy długopisem załączę mechanizm kasety to wtedy wyjście AUX działa ale mechanizm działa.

Musiałbym jakoś obejść obecność kasety :suchy:

Jakieś pomysły? Wiem, że trzeba zewrzeć piny ale które?

Avatar użytkownika
mimi

Imię: Mirek
Posty: 614
Dołączył(a): 2009-02-04, 04:58
Lokalizacja: Hajnówka [BHA]

Moje BMW: E34 520iA '93

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez mimi » 2013-11-07, 13:40

lapka666 napisał(a): - minus to gnd,

gnd, ground, masa, minus - w tych rozważaniach można przyjąć że to to samo
lapka666 napisał(a): - dwa plusy to kanały lewy i prawy bez różnicy?

Niby można to zignorować, ale nie ma problemu podłączyć prawidłowo. Możesz w wygodnym miejscu gdzie czerwona linia, krzyżyk:
ObrazekObrazek

fixxxer1 Tak, widziałem że ten TDA trochę zakręcony, nawet mute ma sterowane cyfrowo. Elektronikiem nie jestem, więc pomoc będzie ograniczona, ale jakbyś miał gdzieś parę zdjęć wnętrza to bym poprosił o przesłanie na email.

Avatar użytkownika
fixxxer1

Posty: 895
Dołączył(a): 2008-05-20, 07:39
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez fixxxer1 » 2013-11-08, 13:18

W weekend postaram się rozkręcić radio i zrobić zdjęcia.
Zastanawiam się nad możliwością wgrania firmware z nowszej wersji radia.
Tzn ten model który mam, oficjalnie nie obsługuje AUX, bo jest z 2000r. Ten sam model ale z 2002r (wygląda identycznie) już taką funkcjonalność posiada (patrz retrofit BMW z postu powyżej).
Może jakby ktoś zgrał soft z eepromu z radia z 2002r i wgrałbym go do eepromu w swoim radiu, może wtedy AUX dałby się aktywować?
Oczywiście radia mogą się czymś różnić w środku i operacja może się nie udać, ale może warto spróbować?
Obrazek

Avatar użytkownika
mimi

Imię: Mirek
Posty: 614
Dołączył(a): 2009-02-04, 04:58
Lokalizacja: Hajnówka [BHA]

Moje BMW: E34 520iA '93

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez mimi » 2013-11-09, 05:42

Jak masz dojście do kogoś kto ma programator i zajmuje się radyjkami, czemu nie. Jak się zna, to nie jest trudne. Ogólnie dobra opcja z modyfikacją softu, bo w innych modelach też zostają wolne wejścia przy układach.
Może się zastanowić czy wygodniej będzie emulator za ~100zł tylko z wejściem, i wtedy dowony odtwarzacz, smartfon. Potem będziesz mógł przełożyć do drugiego radia, auta.
Przejrze jeszcze układy od CD, sprawdzić próby obejścia.

Avatar użytkownika
Grizlly

Imię: Kamil
Posty: 40
Dołączył(a): 2013-11-03, 11:44
Lokalizacja: FNW

Moje BMW: E39 Touring 525d

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez Grizlly » 2013-11-29, 20:27

Podpowie ktoś jak zrobić line OUT pod wzmaka na rca w Alpine cd53 e39 ? :)


Znalazłem gdyby ktoś szukał to post kolegi cravcu z wiadomością od forumowicza pawel_sz wyjaśnia dokładnie co i jak :)
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=3&t=28007&start=30

wheeljack

Imię: Jakub
Posty: 1024
Dołączył(a): 2013-11-03, 18:25
Lokalizacja: Hajnówka

Moje BMW: było: e36 318i 92r, e46 320d 2000r, e39 535i 98r, jest e60 530d 04r.
BYŁA: http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=51065
JEST: http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=36&t=61386

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez wheeljack » 2014-05-21, 13:15

mimi szukaj schematów do mojego radyjka :P przyjadę na dniach=]

oreslyfox

Posty: 218
Dołączył(a): 2013-11-11, 13:23
Lokalizacja: Gorzów Wlkp./Poznań

Ostrzeżenia: 1

Moje BMW: e39 530dA

Re: [EXX] Dostosowanie oryginalnego radio - mp3, AUX, Line-i

Postprzez oreslyfox » 2014-05-21, 20:03

Mam tel. pokładowy i radio business cd. Chciałbym móc podłączyć komórkę przez bluetooth. Wiem, że są drogie zestawy do tego dzięki którym można odebrać komórkę na głośnomówiący z poziomu kierownicy a nawet użyć telefonu jako bezprzewodowego AUX (przez bluetooth). Zastanawiam się, czy jest jakaś tańsza opcja, czy trzeba na to wydać ok 1000zł.
Oczywiście AUX nie jest konieczny, ale zależy mi na odebraniu na głośnomówiący.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do strony głównej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość