Strona główna forum
Forum
Mechanika
Zrób to sam

[e39] Doposażenie w servotronic

Avatar użytkownika
M-ka

Posty: 737
Dołączył(a): 2010-05-30, 11:45
Lokalizacja: Wrocław

Moje BMW: e39 530dTA+ M-paq '02 topasblau-powered by GT2260V

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez M-ka » 2014-09-10, 07:46

Złącze znajdziesz po lewej stronie za schowkiem w głębi. Idą tam przewody o jednakowych kolorach
ISTA P/D ICOM - diagnoza, kodowanie, programowanie
Kody FSC dla map z VIN
CHIP-TUNING z hamownią drogową
USUWANIE DPF
http://www.tc-performance.eu
Obrazek

Emmanuel

Posty: 30
Dołączył(a): 2013-08-19, 20:31
Moje BMW: e39

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez Emmanuel » 2014-10-14, 10:37

Nie jestem pewny czy o to chodzi. czy to co zaznaczyłem na zdjęciu jest tym złączem?
Obrazek

Avatar użytkownika
M-ka

Posty: 737
Dołączył(a): 2010-05-30, 11:45
Lokalizacja: Wrocław

Moje BMW: e39 530dTA+ M-paq '02 topasblau-powered by GT2260V

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez M-ka » 2014-10-14, 17:48

Tak mniej więcej w tym miejscu jest :)
ISTA P/D ICOM - diagnoza, kodowanie, programowanie
Kody FSC dla map z VIN
CHIP-TUNING z hamownią drogową
USUWANIE DPF
http://www.tc-performance.eu
Obrazek

Avatar użytkownika
leniwiec

Imię: Michał
Posty: 721
Dołączył(a): 2010-08-24, 14:18
Lokalizacja: TG

http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=40479

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez leniwiec » 2015-04-09, 12:45

Przymierzam się do dołożenia u siebie servotronika i ze względu na brak czasu będę musiał to robić na trzy raty, mam w związku z tym kilka pytań:

1. Czy po włożeniu przekładni z servotronikiem i nie podłączeniu jej w ogóle, da się jeździć ? Będzie wspomaganie działało jak bez serwotronika?
2. Czy po włożeniu nowego modułu GM, odpalę i pojadę bez kodowania ? Czy jak go później wyciągnę i włożę stary to wszystko będzie "po staremu" ?
3. Czy po włożeniu wszystkiego i nie obkodowaniu da się jechać ?
4. Czy mógł bym prosić kolegę M-ka o pomoc w doborze odpowiedniego modułu GM dla mnie, bo jest ich tyle typów, że już mam mały mętlik w głowie ;)
leniwiec po pracy robi http://www.dobre-driny.pl ;)

Avatar użytkownika
ICEman86

Imię: Sebastian
Posty: 1014
Dołączył(a): 2010-07-03, 12:41
Lokalizacja: Euskirchen

Moje BMW: 530dA Sedan M-tech II
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=31380&start=300

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez ICEman86 » 2015-04-12, 21:04

leniwiec napisał(a):1. Czy po włożeniu przekładni z servotronikiem i nie podłączeniu jej w ogóle, da się jeździć ? Będzie wspomaganie działało jak bez serwotronika?


będzie jechać ale wspomaganie będzie bardzo twarde, fajnie po drodze i po autostradzie ale po miescie już męczy taki opór kiery.

Ja cię ostrzegam jeśli masz zwykłe wspomaganie i działa super to lepiej to zostaw, z servotronic to jest już nie to, brakuje tego czucia drogi tej radości z jazdy jakie daje standardowe servo bez żadnych udziwnień. Pisze tak bo miałem E39 ze zwykłą przekładnią a teraz mam z servotronic i tamte stare proste 520i prowadziło się mięsisto i dawało radość w każdym zakręcie, obcne 530d prowadzi się nudno jak mercedes, jedyny plus że na oponie R18" na parkingu kręci się jednym paluszkiem ale nie o take bmw my walczymy :)

Avatar użytkownika
leniwiec

Imię: Michał
Posty: 721
Dołączył(a): 2010-08-24, 14:18
Lokalizacja: TG

http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=40479

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez leniwiec » 2015-04-12, 22:37

ICEman86 napisał(a):
leniwiec napisał(a):1. Czy po włożeniu przekładni z servotronikiem i nie podłączeniu jej w ogóle, da się jeździć ? Będzie wspomaganie działało jak bez serwotronika?


będzie jechać ale wspomaganie będzie bardzo twarde, fajnie po drodze i po autostradzie ale po miescie już męczy taki opór kiery.

Ja cię ostrzegam jeśli masz zwykłe wspomaganie i działa super to lepiej to zostaw, z servotronic to jest już nie to, brakuje tego czucia drogi tej radości z jazdy jakie daje standardowe servo bez żadnych udziwnień. Pisze tak bo miałem E39 ze zwykłą przekładnią a teraz mam z servotronic i tamte stare proste 520i prowadziło się mięsisto i dawało radość w każdym zakręcie, obcne 530d prowadzi się nudno jak mercedes, jedyny plus że na oponie R18" na parkingu kręci się jednym paluszkiem ale nie o take bmw my walczymy :)


Ja właśnie chciałem servo dołożyć żeby zmniejszało mi wspomaganie. Ostatnio bardzo często jeżdżę trasy z PL <-> FR przez Niemcy i jadąc non-stop ponad 200km/h czuć że wspomaganie za mocno działa, nie prowadzi się tak pewnie...
leniwiec po pracy robi http://www.dobre-driny.pl ;)

firetire

Imię: Michał
Posty: 201
Dołączył(a): 2013-10-21, 20:19
Lokalizacja: Kraków

Ostrzeżenia: 1

Moje BMW: E34 525iA Touring '95

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez firetire » 2015-04-16, 20:00

leniwiec napisał(a):Ja właśnie chciałem servo dołożyć żeby zmniejszało mi wspomaganie. Ostatnio bardzo często jeżdżę trasy z PL <-> FR przez Niemcy i jadąc non-stop ponad 200km/h czuć że wspomaganie za mocno działa, nie prowadzi się tak pewnie...


Poprawcie mnie koledzy jeśli się mylę ale wydaje mi się, że od pewnej prędkości servo i bez servo mają takie samo wspomaganie a servo zwiększa tylko wspomaganie przy niższych prędkościach.

Avatar użytkownika
MarcinZ

Posty: 6585
Dołączył(a): 2009-07-19, 12:17
Lokalizacja: wiązowna

Ostrzeżenia: 2

Moje BMW: http://lpg-forum.pl/

http://klima24mobilna.pl/

http://www.galserwis.pl/

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez MarcinZ » 2016-03-10, 17:26

ICEman86 napisał(a):leniwiec napisał(a):
1. Czy po włożeniu przekładni z servotronikiem i nie podłączeniu jej w ogóle, da się jeździć ? Będzie wspomaganie działało jak bez serwotronika?

nie bardzo rozumiem ta wypowiedz ?
ICEman86 napisał(a):będzie jechać ale wspomaganie będzie bardzo twarde,
twardsze niz na zwyklym maglu ?
ICEman86 napisał(a):Ja cię ostrzegam jeśli masz zwykłe wspomaganie i działa super to lepiej to zostaw, z servotronic to jest już nie to,
???????
ICEman86 napisał(a):Pisze tak bo miałem E39 ze zwykłą przekładnią a teraz mam z servotronic i tamte stare proste 520i prowadziło się mięsisto i dawało radość w każdym zakręcie,
tzn.ze auto wylatuje z zakretow po lekkim ruchu kiera ,jezeli dziala i podlaczone jest ?

Jezeli tylko wsadzony magielz serwotronikiem i jest bez podlaczania ma to jakkis wplyw na jazde i krecenie kiera ?

Avatar użytkownika
ICEman86

Imię: Sebastian
Posty: 1014
Dołączył(a): 2010-07-03, 12:41
Lokalizacja: Euskirchen

Moje BMW: 530dA Sedan M-tech II
http://bmw5er.pl/viewtopic.php?f=33&t=31380&start=300

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez ICEman86 » 2016-03-25, 19:21

MarcinZ napisał(a):tzn.ze auto wylatuje z zakretow po lekkim ruchu kiera ,jezeli dziala i podlaczone jest ?

Jezeli tylko wsadzony magielz serwotronikiem i jest bez podlaczania ma to jakkis wplyw na jazde i krecenie kiera ?


nie wylatuje z zakrętów

Jak jest magiel z servotronic nie podpiety i nie zakodowany to będzię bardzo ciężko kierownica chodziła, ciężej niż na zwykłym maglu nawet o wiele ciężej. Przerabiałem temat i musicie mi wierzyć

Avatar użytkownika
kujaw24

Imię: dawid
Posty: 3
Dołączył(a): 2014-04-21, 15:52
Lokalizacja: sulęcin

Moje BMW: e39 530d 2002r

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez kujaw24 » 2016-04-15, 14:43

witam chciałem się podpiąć pod temat prawie wszystko mam ogarnięte tz. wiązka poprowadzona, magiel kupiony nowy GM III też. Problem polega na tym że nigdzie w okolicy nie znalazłem fachowca od kodowania :( a sam korzystam z bmw scanera 1.4 i tu moje pytanie, czy da nim się te wszystkie sprawy z kodowaniem ogarnąć ?

robkom

Imię: Robert
Posty: 474
Dołączył(a): 2015-04-29, 07:22
Lokalizacja: Włocławek

Moje BMW: BMW 525 M54B25 manual 2001r. Sedan

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez robkom » 2016-09-22, 07:37

no i ogarnąłeś to bmw scanerem?

Avatar użytkownika
pdmobil

Imię: David
Posty: 211
Dołączył(a): 2016-04-24, 18:51
Lokalizacja: NRW

Ostrzeżenia: 1

Moje BMW: F11 535d
E39 530i

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez pdmobil » 2016-10-16, 00:01

Nie wiem gdzie to napisać, bo brak mi już sił na ten Servotronic. Komputer pokazuje błąd/zwarcie w obwodzie, więc niby moduł GM3 jest zepsuty ? Pomoże mi ktoś ustalić tą usterkę ? Nie wiem czy mam kupić nowy moduł i dać komuś go zaakodować czy wina może leżeć jeszcze gdzieś indziej ?

Avatar użytkownika
mimi

Imię: Mirek
Posty: 614
Dołączył(a): 2009-02-04, 04:58
Lokalizacja: Hajnówka [BHA]

Moje BMW: E34 520iA '93

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez mimi » 2016-10-16, 10:44

Na które z pytań nie masz udzielonej odpowiedzi w założonym przez siebie temacie? Wg mnie masz kilkukrotnie odpowiedziane.

Avatar użytkownika
pdmobil

Imię: David
Posty: 211
Dołączył(a): 2016-04-24, 18:51
Lokalizacja: NRW

Ostrzeżenia: 1

Moje BMW: F11 535d
E39 530i

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez pdmobil » 2016-10-17, 10:07

Czy to faktycznie modul GM3 jest zepsuty ?? Bo chce kupic nowy 350€ i zakoduje go i sie okaze ze cos nie halo i 350€ pojdzie na spacer. :(

robkom

Imię: Robert
Posty: 474
Dołączył(a): 2015-04-29, 07:22
Lokalizacja: Włocławek

Moje BMW: BMW 525 M54B25 manual 2001r. Sedan

Re: [e39] Doposażenie w servotronic

Postprzez robkom » 2016-10-17, 10:44

pdmobil a nie możesz kupić innego używanego? jak będzie działał to będzie wiadomo że moduł winny

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do strony głównej

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości